Hur bra hittar man dig som frilansare via Google?

Bli hittad på Google

Dela om du gillar!

Ett vanligt sätt att börja leta efter frilansare på är att Googla. Det är kanske inte det mest träffsäkra sättet men som mycket annat på internet så börjar man med Google. Hur bra syns du där? Bokafrilans gjorde ett enkelt test på olika typer av sökningar.

Frilansdesigner

Får upp 11 600 träffar från frilansdesigners, deras sajter, Facebook eller Linkedin. Även lediga jobb från Blocket och ett frilansnätverk. Inte så många träffar så här kan det vara värt att försöka konkurrera med innehåll på din sajt.

Utvecklare frilans

Resultat av sökningen är 76 600 träffar på frilansförmedlare, några frilansare, artiklar på nyhetssajter som Computer Sweden, en post på Reddit och andra sajter.

UX designer frilans

30 400 träffar från Freelancer.se, Cool company, Brainville och några frilanssajter.

Frilans AD

59 300 träffar från Linkedin, Verksamt.se, Gigway, Facebook och personliga sajter.

Oftast orkar man bara kolla första sidan på Google och i vissa fall andra sidan. Så ska du ge dig in och synas på Google utan att betala så kan det vara värt att undersöka var det finns en lucka som du kan fylla.

Kolla relaterade sökningar

Ett knep för att synas bättre är att kolla längst ned på Googles träffresultat och se vilka relaterade sökningar som finns. T ex så fanns ”konsult grafisk design” som relaterad sökning för Frilans AD. Det kan vara ett sätt att optimera din sajt eller portfolie på.

Testa sök på ditt namn

Kolla vad du får för träffar på ditt namn eller ditt företag på Google. Det kan vara värt att undersöka och se om du behöver öka din synlighet eller t om betala annonser för att man ska hamna rätt.

Sökoptimera din sajt med dina kunskaper

Ett bra sätt att driva trafik kan vara att precis som den här sajten skriva om ett ämne och inte bara publicera din portfolie. Kanske är du superintresserad av typografi eller färglära och har kunnande som du kan dela med dig av. Det är inte ett snabbt sätt att få trafik men om du jobbar konsekvent över tid och med bra kvalitet så kommer det öka din trafik och din ranking på Google.

Om inte annat så kommer de som hamnar på din sida se att du kan det du gör.

Läs också Starta din frilanshöst i god tid – checklistan för vad du bör göra

Vill du verkligen nå ut, köp annonser

Det behöver inte vara dyrt att köpa annonser på Google om du gör det rätt. Med en liten daglig budget och väl valda nyckelord som visas för rätt publik kan du synas för de som gör skillnad för dig och ditt frilansande. Det kan vara ett bra sätt att styra sökandet rätt och leda fram till just dig.

Lycka till med din synlighet och kom ihåg att det bästa sättet att få uppdrag på som frilans är nöjda kunder och personliga kontakter.

Författare: Oskar Glauser

Oskar Glauser jobbar som frilansande designer, AD och strateg inom främst digital design och produktutveckling.