Att frilansa kan vara väldigt givande och kul men du måste också kunna leva på det som faktiskt är ditt jobb.
Kommer man från en värld där du varje månad får en fast lön, även när du är på semester, så kan det vara en ganska stor omställning att själv ta betalt och se till så du har pengar varje månad till hyra, mat och annat.
Tänk på dessa saker när du tar betalt som frilansare:
- Kolla upp kundens likviditet och betalningshistorik. Verkar de ha pengar i kassan? Brukar de vara sena med att betala fakturor? Du hittar en del av detta på t ex UC eller Alla bolag
- Om du har möjlighet förfakturera en del av beloppet. Handlar det om ett projekt där ni kommit överrens om en kostnad så kan det vara bra att förfakturera 30% eller 50% av beloppet. Det minskar risken för dig. Vill inte kunden det, be om en förklaring.
- Skriv en offert eller ett avtal på uppdraget. Ibland kan det gå snabbt när man får ett uppdrag och alla kanske är så trevliga och enkla att ha att göra med att du inte vill ”krångla till det” med att skriva ett avtal eller en offert. Gör det ändå och starta inte uppdraget innan ni är överens om det. Det blir bättre för alla då alla parter tydligt vet vad du ska leverera och under vilka förutsättning samt till vilket pris.
- Räkna ordentligt på vad du behöver ta betalt per timme eller per månad för att kunna leva på ditt frilansande. Tänk på alla dina kostnader samt att du ska ha råd med semester och pension. Läs artikeln om Hur mycket du ska ta betalt som frilans
- Var inte rädd för att höja dina priser över tid. Ibland kan det kännas dumt att höja sitt pris om man jobbat med en kund länge. Var inte rädd för det utan motivera det istället med att du behöver justera priset efter marknaden. Vill inte kunden jobba med dig för att du höjt ditt pris med 50 eller 100 kr per timme så låter det som att problemet är något annat än det exakta timpriset.
- Var noga med vad som inte ingår i priset. T ex antal revisioner, möten, bud och resor utanför närområdet.
- Glöm inte att ange att priset är ex moms för tydlighetens skull.
- Fakturera helst en gång per månad även om du jobbar över längre tid med kunden. Du behöver antagligen pengarna och fakturan kan upplevas som väldigt stor om du fakturerar allt jobb efter 6 månader.
- Även om du tar ett projektpris och inte tar betalt per timme kan det vara bra att räkna timmar du jobbar ändå. Både för din egen skull så du vet att du satt rätt pris men också för kunden om de tycker att de inte fått värde för pengarna så kan du visa att du jobbat den tid du har offererat för.
- Gör en enkel budget där du håller koll på din beräknade intäkt samt vad den faktiska intäkten blev och dina kostnader. Det kan hjälpa dig att se hur det går och om du behöver justera något. Det kan också vara intressant att se vilka kunder som bidragit mest till din omsättning över tid.
- Är du inte ekonomiskt lagd eller en sifferperson och har råd, lägg gärna ut bokföring, fakturering och annat på en byrå eller liknande men det kan ändå vara bra att sätta sig in i hur det fungerar så du vet vad du gör.
Och kom ihåg att det inte bara handlar om pengar men du måste kunna leva på det. Annars är det inte ditt jobb utan en hobby.