Hur mycket ska du ta betalt som frilans? Vad är rimligt?

En dollar är inte mycket

Dela om du gillar!

Är du anställd vet du ungefär var du borde ligga lönemässigt. Och det är ganska enkelt att räkna på vad du får in i lön och andra förmåner och vad du behöver för att få din privatekonomi att går runt. Är du frilans kan det åtminstone i början vara lite knepigt att räkna på. Här kommer lite tips på hur du kan tänka.

Hur mycket behöver du?

Vad är dina kostnader i företaget? Kanske är det bara din lön, eventuell kontorshyra och mobiltelefonen tänker du. Men semester, pension och din nya dator kostar också pengar. Fundera på vad en anställning kostar med de förmåner som ingår. Hur mycket lön behöver du för att klara dig ekonomiskt? Tänk på alla kostnader och gör en ordentlig kalkyl så ser du ungefär hur mycket du behöver varje månad efter skatt.

Vad behöver du fakturera?

En grundregel är att du behöver fakturera dubbelt så mycket som du ska ta ut i lön ungefär. Då räcker det till skatt, semester och lite marginal. Så om du vill ha 30 000 kr i lön bör du försöka få till åtminstone 60 000 kr på faktura som ett minimum. Jag skulle rekommendera att sikta på ungefär 100 000 kr per månad (plus moms) för de månader du jobbar om du ska ha lite marginal. Men det beror också på hur många månader du jobbar per år.

Hur stor beläggning har du?

En del kanske jobbar hela tiden men beroende på hur du tar betalt så är det inte säkert du tjänar mer. Vissa uppdrag är projektbaserade och om du prisar ned dig för att få jobbet kan timpriset bli väldigt lågt om man slår ut det. Tar du betalt per timme och jobbar mindre kanske du inte har full beläggning men det kan ibland vara att föredra. Då kan du lägga tid på att sälja resten av timmarna.

Räkna baklänges

Räkna på hur mycket du behöver fakturera varje månad och tänk på ungefär vilken beläggning du har eller vill ha. Säg att du behöver fakturera 80 000 kr per månad för att gå runt. Har du ungefär 50% beläggning så behöver du fakturera 1000 kr i timmen för de timmarna du jobbar för att gå runt. Kan du inte ta så mycket i timmen behöver du öka beläggningen.

Mer för att ta betalt

Använd den här kalkylatorn på Driva eget för att få fram en mer exakt siffra på vad du behöver fakturera.

Läs också Vad ska man tänka på när man tar betalt som frilansare?

Hur mycket tar du betalt och hur tänker du kring det?

Författare: Oskar Glauser

Oskar Glauser jobbar som frilansande designer, AD och strateg inom främst digital design och produktutveckling.