Så kommer du igång med frilanseriet – vad behöver du för att frilansa?

Frilans

Dela om du gillar!

Du har bestämt dig. Nu ska du börja frilansa. Världen väntar och du ska visa vad du går för. Vad behöver du för att komma igång? Här kommer lite tips på vägen på hur du kan börja frilansa.

En specialistkunskap

Det är svårt att börja sälja sig själv som generalist. Det kan gå men det är enklare att kunna vara tydlig med vilken roll man tar. Sen är det inget som säger att du kan sälja olika roller till olika uppdragsgivare. Ibland kanske det passar att rubricera sig som full stack utvecklare eller designer och ibland som ux-designer eller designstrateg. Men var tydlig och se till att du behärskar åtminstone ett område bra.

En arbetsplats

Det kan verka självklart men du behöver ha någonstans att jobba. Antingen så jobbar du med kunder där du sitter hos kunden, eller så sitter du hemma eller på ett fik och jobbar. Se till att du har en plan för det och vet vad du vill. Kanske passar det inte dig att sitta hemma eller tvärtom.

Utrustning

Lite beroende på vad du frilansar som kan du behöva olika saker men gissningsvis använder du en dator och en mobil åtminstone. Tänk på att köpa en tillräckligt bra dator för det du ska göra och ha en plan för backup och uppdateringar. Du är numer både anställd och supportavdelning allt i ett. Har du råd och inte orkar finns det leasingavtal och andra sätt att hantera det på så du outsourcar tekniksupport och uppdatering. Se också till att budgetera för den teknik du använder. En ny Apple dator är t ex ganska dyr men också något du snabbt tjänar igen om du har betalda uppdrag.

Kontakter

För att få uppdrag behöver du ha ett kontaktnät. Antingen har du redan det via de uppdrag du gjort tidigare som anställd och kanske via utbildningar. Eller så behöver du snabbt bygga upp ett. Ett tips är att göra personliga epostutskick till dina kontakter och kolla läget. Du kan t ex använda en gratistjänst som Minutemailer för att skicka dina mejl (framtagen av Glauser Creative som också ligger bakom bokafrilans.se).

Kolla via Linkedin vilka du känner och vad de gör nu förtiden. Kanske är det någon oväntad person som är perfekt att ta en lunch med. Fråga runt och ta en kaffe med folk. Stöter du på något företag du gärna vill jobba med skadar det aldrig att höra av sig direkt och se om det finns ett intresse. Är du dålig på nätverkandet kan du outsourca det via en frilansförmedlare. Var bara beredd på att dela med dig av intäkterna. De brukar ta 10-15% ungefär.

Tålamod och självförtroende

Det kan ibland vara tufft att frilansa. Som anställd är man lite skyddad och kan inte behandlas hur som helst. En frilansare kan ofta sägas upp på dagen eller inom en vecka och de anställda på en arbetsplats är alltid mer värda än frilansaren i en konflikt.

Vad behöver du mer för att börja frilansa?

Författare: Oskar Glauser

Oskar Glauser jobbar som frilansande designer, AD och strateg inom främst digital design och produktutveckling.

En kommentar till “Så kommer du igång med frilanseriet – vad behöver du för att frilansa?”

Kommentarer är stängda.