Så väljer du en frilansförmedlare till ditt uppdrag

Hur du utvärderar en frilansare du vill jobba med

Dela om du gillar!

Du har bestämt dig för att boka en frilansare. Vad gör du nu? Att välja en frilansförmedlare kan ibland vara lika svårt som att välja en frilansare. Vad kan dom? Hur gör de urvalet? Vad behöver du veta för att kunna ställa en förfrågan? Ska du lägga ut uppdraget på en eller flera aktörer med risk för att verka oseriös eller röra till det hela?

Välj en frilansförmedlare som passar rollen

Vilken roll ska du tillsätta? Vad är det för kompetens du letar efter? Välj en frilansförmedlare som har erfarenhet av den typen av kompetens du behöver. En del är dåliga på mer seniora roller. En del kanske har några utvecklare i kontaktnätet men inte vet hur de ska utvärdera utvecklare.

Vilken kontroll gör frilansförmedlaren?

Hur mycket jobb vill du göra själv och hur mycket vill du lägga på frilansförmedlaren? Ska du göra grovjobbet och frilansförmedlaren mest skicka kandidater? Eller vill du få en färdigutvärderad frilansare i knät? Olika frilansförmedlare har olika modeller och sätt att jobba på.

Hur viktigt är kostnaden?

Olika frilansförmedlare tar olika betalt. Vanligast är en procentsats av arvodet på 10-15%. Tänk på att det ofta är pengar som tas från frilansaren varför de mest kompetenta frilansarna med störst eget nätverk kanske inte går igenom frilansförmedlare som tar för mycket. Ibland kan det också vara relevant med en projektkostnad.

Hur länge sträcker sig samarbetet?

Letar du en frilansare för ett längre samarbete. Kanske ett år eller mer. Då är det viktigt att kolla vad som gäller avtalsmässigt mellan dig, frilansaren och frilansförmedlaren. Kanske ska ersättningen ha ett tak för att inte bli orimlig. Ofta försöker frilansförmedlaren kräva ensamrätt för förmedlingen av just denna frilansare under 1 eller flera år om man skriver på ett avtal.

Ensamrätt eller kasta ut nätet brett

Ska frilansförmedlaren få ensamrätt på uppdraget att hitta en frilansare eller ska du gå till flera och först till kvarn gäller? Ett problem är att frilansvärlden inte är jättestor varför det samma frilansare kan få samma uppdragsförfrågning från flera håll samtidigt och det kan upplevas lite förvirrande och oprofessionellt.

Exempel på frilansförmedlare

  • Developers Bay – Jobbar främst med utvecklare.
  • Enkl – Frilansförmedling inom media och design.
  • Freelancer – Amerikansk stor frilansförmedlingsplattform.
  • Reklambanken – Frilansare inom reklam, media och design.
  • Trib – rekrytering och frilansförmedling.

Har du fler förslag på frilansförmedlare eller tips på vad man ska tänka på?

Författare: Oskar Glauser

Oskar Glauser jobbar som frilansande designer, AD och strateg inom främst digital design och produktutveckling.

2 reaktioner till “Så väljer du en frilansförmedlare till ditt uppdrag”

Kommentarer är stängda.